Rijksoverheid

LMS

Internationaal

De TETRA-standaard die wordt gebruikt voor C2000 is een wereldwijde standaard. De standaard wordt in meer dan 100 landen gebruikt door Openbare Orde en Veiligheidsdiensten, maar ook door bijvoorbeeld vliegvelden en olieraffinaderijen. Ook het openbaar vervoer en nutsbedrijven maken er voor hun radiocommunicatie steeds vaker gebruik van.

Hulpverleners in grensregio’s kunnen via hun eigen randapparatuur rechtstreeks communiceren met hun Duitse collega’s. Dit is mogelijk omdat er een koppeling is gemaakt tussen het Duitse systeem en C2000. Voor grensoverschrijdende communicatie met Duitsland wordt gewerkt op basis van de Cross Border Communication (CBC) oplossing. Voorheen was dit KTS.

Communicatie van Nederlandse hulpverleners met Belgische collega’s is mogelijk via een koppeling tussen het Belgische ASTRID TETRA netwerk en C2000.

De hierboven beschreven grensoverschrijdende communicatiemogelijkheden zijn interim oplossingen. Voor de toekomst wordt in Europees verband gewerkt aan een structurele koppeling van de verschillende netwerken: de Inter System Interface (ISI). Als tussenoplossing wordt momenteel met België gewerkt met een semi-roaming oplossing, waarbij een beperkt aantal radio's ingericht zijn om zowel op het ASTRID netwerk als op het C2000 netwerk te werken.